Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за прекратяването на огъня в Украйна засега се спазва

| обновено на 15.02.15 в 15:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Примирието в Източна Украйна се спазва с изклчение на района около ключовия ЖП възел Дебалцево, заяви на пресконференция ръководителят на мисията на ОССЕ в Украйна Ертугрул Апакан:

Примирието се спазва в първите дванайсет часа с някои изключения, а именно в Дебалцево и град Луганск.

От организацията потвърдиха, че наблюдателите им не са били допуснати в град Дебалцево. Там сепаратистите са обградили няколко хиляди правителствени войници. Според украинския външен министър Павел Климкин мисията на ОССЕ е единственият механизъм за контрол на режима за прекратяване на огъня и недопускането й представлява нарушение на Минското споразумение. Ръководителят на мониторинговата мисия на ОССЕ Майкъл Боцюркив съобщи, че броят на наблюдателите в Донбас ще бъде увеличен на 350 души. Те ще наблюдават дали се спазва примирието и с безпилотни самолети и спътникови технологии.

Говорителят на украинската армия Андрий Лисенко заяви, че ситуацията в Донецка и Луганска област има тенденция към стабилизиране. След влизане в сила на примирието се наблюдава занижена бойна активност, подчерта Лисенко. Той добави, че преди полунощ са загинали девет военни и 39 са ранени. 

След полунощ артилерийският и ракетен обстрел в Донецк е спрял внезапно и прекратяването на огъня в Източна Украйна изглежда се спазва. Двама души  са загинали след като влезе в сила прекратяването на огъня в Донбас, съобщи губернаторът на Луганска област Генадий Москал. Възрастна двойка е загинала след като снаряд попаднал в дома им  минути след началото на примирието.

Главнокомнадващият силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин, заяви, че въпреки примирието бунтовниците имат право да стрелят по град Дебалцево, защото е тяхна територия:

Украйна нарушава режима на прекратяване на огъня и продължават да загиват мирни жители на Донецката народна република. Подразделенията на въоръжените сили на ДНР са принудени да откриват избирателен огън при провокации от страна на киевски националисти и диверсанти.

 Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков призова точките в споразумението да се спазват "безусловно".

Споразумението за прекратяване на огъня между силите на Киев и проруските бунтовници е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта в Източна Украйна. Заповедта за спиране на огъня от украинска страна беше дадена от президента Петро Порошенко. На заседанието на Генералния щаб, облеченият във военна униформа Порошенко изрази опасения, че бунтовниците ще използват напрегнатата ситуация около Дебалцево, за да провалят примирието. За това публично предупредих всички участници в  нормандския процес, каза Порошенко:

Целият свят е затаил дъх и напрегнато очаква утрото.Тези, които искат да провалят мирния процес в самото му начало са
предупредени за последствията. Аз съзнателно няма да говоря сега какво ще направи Украйна в случай, че мирният  процес бъде провален. Ще кажа само: ако получим удар по едната буза, другата няма да подлагаме. И нека Господ да ме прости.

Споразумението от Минск предвижда изтеглянето на "всички тежки оръжия на двете страни", за да се установи буферна зона широка от 50 км до 140 км. Изтеглянето им трябва да започне максимум два дни след прекратяването на огъня и да завърши след 14 дни. Текстът предвижда също изтеглянето на всички чужди въоръжени групи, военно оборудване и наемници от украинска територия под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В документа е заложено освобождаването на всички затворници и заложници, задържани от началото на конфликта през април. Предвижда се да бъде обявена амнистия за всички бойци, участвали в конфликта. Украйна трябва да възстанови функционирането на банковата си система в районите в конфликт. 

Отговорността за контрола на границата принадлежи изцяло на украинските сили в "цялата зона на конфликт" след организирането на местни избори. Текстът предвижда и нова украинска конституция до края на 2015 г. при децентрализиране на районите на Донецк и Луганск след споразумение с представителите на тези зони. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна