Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сепаратистите и украинската армия няма да започнат изтегляне на тежкото въоръжение

| обновено на 16.02.15 в 17:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Няма да има изтегляне на тежките оръжия, докато Киев не прекрати напълно обстрелите, каза заместник-командирът на донецките сепаратисти Едуард Басурин, цитиран от Франс прес:

Украинската власт не иска примирие. Тя се опитва всячески да дестабилизира обстановката по линията на съприкосновение.  

Говорителят на украинската армия Андрий Лисенко също обвини сепаратистите, че не спазват условията:

Назаконните военни формирования са извършили над 129 обстрела на позиции и постове от антитерористичната операия. Подчертавам, че нашите военни откриват огън само в отговор!

Продължава обстрелът в района на Дебалцево, бунтовниците съобщават за престрелки край Мариупол, както и за артилерийски огън срещу летището на Донецк.

Съгласно Минското споразумение от днес Киев и бунтовниците имат две седмици да създадат широка 50 км буферна зона по линията на съприкосновение.

Четирима украински военни са загинали, а 21 са ранени, въпреки влязлото в сила примирие в Източна Украйна, съобщиха от Киев. Говорител на украинската армия заяви още, че продължават нападенията срещу ключовия жп възел на Дебалцево. По данни на очевидци градът е подложен на по-ожесточен обстрел от преди влизане в сила на режима за прекратяване на огъня.

Представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са се свързали по телефона с командването на киевските части след обстрела срещу селището Горловка. Това съобщи заместник-председателят на Народния съвет на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин. В интервю за телевизия "Русия 24" Пушилин каза, че в 22 часа и 5 минути е започнал артилерийският обстрел срещу Горловка, вероятно от страната на Дебалцево. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е била информирана за това.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени