Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Калфин без твърда позиция за данъка за работещи пенсионери

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин все още няма категорично мнение дали да има 10 процентен данък върху пенсиите на работещите пенсионери:

Решенията в България са били различни. Някой път пенсионерите не са имали възможност да взимат пенсия тогава, когато работят, друг път са имали допълнително облагане и ограничения в заплатата. Има едно решение на Конституционния съд от преди няколко години, така че всичките тези неща трябва да се вземат предвид. Съгласен съм, че темата трябва да се обсъди, не мисля, че трябва да се отхвърля на първо време, но не мисля, че хората с ниски доходи, ако някой взима около минималната пенсия и работи, надали това  би трябвало да бъде ограничавано. В същото време тогава, когато търсим възможности за отваряне на работни места, пък има и положителен ефект.

Калфин допълни, че предложението му от 2017-а година да не се увеличава вноската за втора пенсия с 2 на сто цели да се стабилизира общественият стълб на осигурителната система:

Това, което аз предлагам, вместо наведнъж два процента да бъде повече, но за по-дълъг период от време и при разбира се възможността за преместване на партидите, дали в НОИ или в универсалните фондове, там вече можем да говорим къде точно да бъде насочена тази допълнителна вноска, просто един допълнителен вариант, който слагам на масата, защото вече мисля, че по-голямата част от темите се изчерпват и трябва да започнем да сглобяваме решения от всички възможни параметри.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна