Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти с диабет тип 2 ще имат по-малък достъп до специалисти

Пациентите с диабет тип 2, които са навършили 18 години, ще имат по-малък достъп до специалисти през тази година, алармираха от Българска асоциация "Диабет". Сдружението на общопрактикуващите лекари е против текст в рамковия договор, който ограничава достъпа на пациенти с диабет тип 2 до специалисти, обясни Светла Алексиева от Асоциацията:

Става въпрос за пациенти тип две, които са инсулино- или неинсулино зависими. С подписването на новия рамков договор и с лимитирането към лекари специалисти се нарушават конституционните права на пациентите за достъп до лекари специалисти, които касаят усложненията, които са неминуеми при захарния диабет.

Промяна усложнява и затруднява процеса на назначаване на медикаментите и проследяване на резултата, тъй като спазването ѝ означава отново надхвърляне на лимитите за изследвания, обясни Алексиева:
Ние искаме да минава през общопрактикуващия лекар, но на общопрактикуващия лекар лимитите, които са смешно малки, да бъдат завишени, за да може той адекватно да реагира при всяка една ситуация. Лицето с диабет, което неминуемо е довел до някакво усложнение, трябва да бъде изпратено при лекар-специалист за становище. Годишно поне по една консултация трябва да има като профилактика преди всичко за усложненията, а тази година даже и за профилактика няма да има възможност.

От Асоциацията настояват да не се допускат повече подобни практики на въвеждане на изисквания и рестрикции без участието на лекуващите лекари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна