Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не стана ясно дали Горанов е получил подкрепата на Патриотичния фронт за заема от 8 милиарда евро

| обновено на 20.02.15 в 18:26
Снимка: БГНЕС

И днес не стана ясно дали финансовият министър Владислав Горанов е получил подкрепата на Патриотичния фронт за договора с банките  за заема от 8 милиарда евро. След продължителна среща с патриотите, Горанов само каза, че е оптимист идната сряда предложението да получи подкрепата на депутатите. Патриотите отново отричаха бавенето на подкрепата да е всъщност натиск върху правителството за назначения. Димитър Байрактаров онагледи иронично факта, че колегите му са купени като размаха пачка банкноти от така наречените "горановки", раздавани на протеста на БСП и Атака:

Изключително грозно е да излизат народни представители от трибуната на народното събрание и да заявяват, че се пазаруват цели парламентарни групи. Няма никакво пазаруване. Групата разполага с експерти. Освен всичко се консултираме и с експерти от БАН, за да можем да прецениме и да вземем едно информирано решение, както трябва да се случи в българския парламент и очакваме тяхното становище.


Валери Симеонов запази мълчание дори и след днешната среща с Горанов. Финансовият министър също беше лаконичен и обясни, че не всички разговори трябва да стават пред камери и микрофони. Разговорите продължават, каза той и допълни:

Оптимист съм, че предложението ще мине, че имаме добра комуникация с всички партньори в правителството. Ако ме поканят от АБВ, ако ме поканят отново, имах срещи с вицепремиера Калфин, който също е от АБВ, имаме комуникация, това е добрата новина.

АБВ засега са съгласни, че България трябва да вземе 6 милиарда евро. Реформаторите подкрепят идеята, но съпредседателят Радан Кънев разритикува подхода на финансовото министерство:

Правителството и мнозинството получиха тежък политически удар, вместо да получат позитиви от това добро решение поради, нека да се изразя наистина меко, неумелото поднасяне от страна на финансовия министър.

Министърът на финансите заяви,че не е склонен да се намали сумата от осем милиарда евро, която България трябва да вземе като заем. Само до края на тази година имаме да погасяваме седем милиарда лева, каза Горанов и допълни:

Не знам как да водя дебата с моите партньори, които подкрепят правителството и които са ме назначили за министър. Когато говорим за разходи те имат едно виждане, когато говорим да дефицит второ, а за дълг – трето. Но този дебат е един. Имаме да погасяваме само до края на тази година 7 милиарда лева. Докато има дефицит, темата за дълга ще стои. Затова нека да си говорим колко харчим и че харчим повече, отколкото изкарваме. В бюджета има дефицит, който е превишаването на разходите над приходите и този дефицит, дали е във вашия семеен бюджет или в държавния бюджет, може да се покрие или като си продавате имуществото приватизация, или като вземате назаем дълг.

Министърът отрече да има проблеми в управляващата коалиция.

Няма никакъв проблем в управляващата коалиция. Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява, но има теми, които не могат да се обясняват много и на глас, или те са по-трудни технологично и трябва повече време. Със сигурност, участвайки в управлението, има позитиви, има и негативи. Няма да допуснем ГЕРБ да носи само негативите еднолично. Всеки, който иска да участва в управлението, трябва да носи позитивите и негативите от това управление, а не избирателно по теми която тема е хубава, да бъде подкрепяна от всички, а която тема е лоша да се дистанцират от нея.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна