Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет градски и селски читалища възстановяват традиционния габровски празник "Олелийня"

Снимка: община Габрово

Десет градски и селски читалища възстановяват традиционния габровски празник "Олелийня". Той е бил особено популярен през 30-те и 40-те години на миналия век и всеки път се е превръщал в общоградско веселие. Празникът "Забравени традиции, живи вкусове" започва днес в 13,00 часа на открито. Също в Габрово, в навечерието на Сирни заговезни, базар в центъра на града ще предлага продукция от селските дворове и домашно приготвени храни. Съживява се обичай седмица преди Великите пости габровци да гонят злото и зимата с шумна веселба и пъстър пазар.

С площадно веселие, карнавал и маскени балове в миналото габровци празнували Сирни заговезни. Търговците продавали халва и боза. Кумците задължително носели лакомства, когато отивали в дома на кръстниците да искат прошка. Градското веселие било съпровождано от вик и олелия и оттам дошло името на празника "Олелийня". Днес организаторите на поредното издание на базара, четири читалища от габровски села и квартали, ще предложат по малко от цялото пъстро многообразие на "Олелийнята", разказва един от инициаторите Светослав Славчев:

Ние сега ще се опитаме да пресъздадем старата габровска "Олелийня", най-вече зевзеците на Габрово - хората, от които едва ли не е тръгнал прочутият габровски хумор.

Докато се забавляват габровци ще могат да избират от изнесените на пазара продукти от село и храни, забравени в съвремието. Над 20 тезгяха по време на селския мол ще предлагат всякакви лакомства за заговяване, включително тънки мезета, питиета, яйца, сирене, квасено мляко и кашкавал. Няколко щанда за отредени за местни производители на мед, био храни, хляб с квас и други изкушения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна