Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ф. Гунев: Държавата ще се опита да стимулира гражданите да застраховат имуществото си срещу бедствия

Филип Гунев
Снимка: БГНЕС

Искаме да съсредоточим общественото внимание върху нуждата от застраховане на имуществото. Пазарът все още е много неразвит. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по повод на предстоящата днес дискусия за ролята на държавата при преодоляването на щетите от бедствия.

В интервю за предаването "Преди всички" той обясни: В редица европейски страни държавата се намесва в този пазар едва когато той се развие и се види какви са недостатъците, дали има причини за слабо търсене, дали застрахователните компании не могат да предложат навсякъде застраховки поради липса на информация от рисковете. В България е все още рано да се каже, но така или иначе държавата има и друга роля – тя е в подпомагане на най-бедните.

Гунев посочи, че се планира средствата да бъдат съсредоточени за подпомагане на най-нуждаещите: Това е основната посока, в която се мисли, но подобряване на механизмите за по-навременно отпускане на помощите също е нещо, което трябва да се работи. Трябва да се развие и ролята на общините в подпомагане. По сегашното законодателство общините трябва да поддържат жилищен фонд, който да предоставят в случаи на бедствия, но практически такъв фонд няма. Свободният ресурс е едва 200 жилища за цялата страна. Това налага да се мисли за алтернативи на това да се държат 1000 свободни жилища. Причината да няма такива жилища е, че има достатъчно социално нуждаещи се и бедни, които заемат тези жилища.

Гунев каза още, че се обмисля и основният държавен ресурс да се фокусира и върху възстановяване на публичната инфраструктура, подпомагане на общините, които не могат да си го позволят: Трябва да се търси баланс между ролята на държавата в подпомагането на най-бедните и във възстановяването на публичната инфраструктура и личната отговорност чрез застраховане. Това са трите компонента, върху които трябва да работим.

Заместник-министърът на вътрешните работи обясни, че фонд "Солидарност" отпуска до 5% от установените щети: Това е нещо минимално, което дава глътка въздух, но когато покажем щети за около 500 млн., можем да се надяваме на 20 млн. Това не ни решава проблема, но дава някакво облекчение. В много случаи е абсолютно недостатъчно, както беше през последните години.

Цялото интервю на Таня Величкова с Филип Гунев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна