Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България обеща да предприеме мерки за отстраняване на слабостите, посочени от ЕК

България ще предприеме необходимите мерки за отстраняване на слабостите, посочени от Европейската комисия. Това се казва в официалната позиция на финансовото министерство. В нея те обобщават критиките от Брюксел, но не и мерките, които страната ни ще предприеме за дисбалансите.

Конкретните мерки, които страната ни ще предприеме по преодоляването на рисковете в банковия сектор и пазара на труда, ще бъдат отбелязани в актуализацията на Националната програма за реформи за 2015 г. и в Конвергентната програма (2015-2018 г. ). Конкретни мерки обаче не са посочени.

От Министерството на финансите обобщават следните критични области, които са получили от Брюксел. Първо - заради кризата с КТБ трябва да има трайно възстановяване на доверието в банковата система и да се направи преглед от независима надзорна институция. Реално управляващите неведнъж е са изказвали становището, че трябва да тръгнем по пътя на европейския банков надзор, но това ще бъде възможно едва след попълването на състава на БНБ. В момента именно ресорът "Банков надзор" е с временно управляващ подуправител.

От Брюксел са подчертали нуждата от механизъм за определяне на минималната работна заплата, с който не се ограничава достъпът до пазара на труда на нискоквалифицираните хора и нуждата от реформи в образователната система. В момента минималната работна заплата се определя с постановление на Министерския съвет, като тази година бе увеличена веднъж през януари и ще бъде увеличена още веднъж до 380 лева от 1 юли. Плавните увеличение за следващите години са разписани в средносрочната програма.

Европа настоява и да имаме предвидима бизнес среда, добра инфраструктура. Като слабости са посочени енергийната система и правосъдието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна