Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Дневната тарифа нагоре с 6,62 на сто, нощната - с 8,9 на сто", пише "Монитор" по повод исканото от EVN поскъпване на тока. ЧЕЗ и Енерго-Про крият какво увеличение на тарифите предлагат. АЕЦ-Козлодуй няма да настоява за повишение на цената от първи юли, допълва изданието.

"Бензин и дизел скочиха", пише на първа страница "Стандарт". Вестникът подчертава, че освен поскъпването на горивата, за шофьорите има "двоен шамар", а именно и връщането на мобилните камери на пътя.

"Стандарт" съобщава, че за националния ни празник 3-и март ще бъде отново отворена за посетители къщата-музей на Баба Тонка в Русе. Музеят беше закрит през 1992-а година.

Заради нуждата от кадри, най-вече инженери, произведохме още пет университета, съобщава на първа страница "Труд". Вузовете у нас, които и без това са много, според експерти, от 51 набъбват до 56, пише още вестникът.

"Уволняван два пъти, пак оглави митницата в Свиленград" е друго заглавие в днешния брой на "Труд". Стефан Марашев е временно изпълняващ длъжността със заповед на Ваньо Танов.

Водеща тема за "Дума" - "Скандални митничари върнати в Свиленград", пише на първа страница левият вестник и припомня, че директорът е дисциплинарно уволняван, а заместникът му е бил арестуван при спецакция за наркотици.

"Телеграф" пояснява, че заради санирането собствениците на апартаменти, в които са събаряни носещи стени, ще трябва отново да ги изградят.

Днешният брой на "Телеграф" е с водеща тема убийството на Боби Белята, чието тяло беше открито вчера сутринта край езерото в Казичене. Основната версия е разстрел заради дрога.

"Петко Каравелов пада от власт заради заем", пише "Сега". По нелепа ирония на съдбата, заемът от 120 милиона лева през 1901-а година е заради строителството на жп линии и превъоръжаване на армията. Народното събрание обаче не го гласува и Каравелов подава оставка. "Също като днешните му наследници във властта, той се оправдава с аргумента "рина чужди боклуци", пише още вестник "Сега".

За още един исторически паралел намеква днешният печат. Вестник "Преса" припомня, че преди 74 години България се присъединява към Тристранния пакт. "Съюз с Германия е по-добър от окупация", е заглавието на статията на академик Георги Марков. В интервю за "Преса", председателят на Стопанската камара Божидар Данев отбелязва, че обещаните от управляващите реформи закъсняват.

"След 16 години в Канада, българка получи наследство от един милион долара от германска леля". Това е заглавието на първа страница на "24 часа". Щастливата наследница е от Гоце Делчев. Парите от германската леля са разпределени между 40 души, десетина от тях са българи, защото съпругът на богатата дама е бил българин, но семейството е останало без деца, пояснява часовият вестник.

Друго заглавие в "24 часа" е: "Левски има 26 живи потомци". От най-близките до Дякона, единствено сестра му Яна създава семейство и деца. Правнучка на Яна е именно най-възрастната потомка на Апостола.

На първа страница "Новинар" честити предстоящата на Великден възможност да се пътува с метрото до летището. До края на годината ще започне изграждането и на третия лъч на метрото, обещала Йорданка Фандъкова.

Предвид празничните четири дни, "Монитор" предлага пространен репортаж, какво можем да видим, като туристи, близо до София, като например музей на киселото мляко в Студен извор или Земенския манастир.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна