Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Мошев: Символът на лъва започва да се използва в четиринайсети век

Снимка: БГНЕС

Александър Мошев от Националния литературен музей поясни, че от Второто българско царство владетелите и болярството ни са използвали определени държавнически символи. 

Определено може да се каже, че е използван и символът лъв, и символът двуглав орел. Може да се каже, че в 14-и век постепенно започва да се налага символът на лъва. Интересно е, че още за 13-и век, в така наречения "Гербовник на лорд Маршал", който се съхранява в Лондон, е отбелязано, че гербът на краля на България е сребърен, бял в хералдиката, лъв на черно щитово поле. Тоест, от няколко места имаме податки, че лъвът е използван като символ на нашите владетели по онова време. Дали това е причината по-късно, в края на 16-и век, в така наречения "Гербовник на Коренич-Неорич", да бъде нарисуван като герб на България червен лъв върху златно щитово поле. 

По повод историята на националния ни флаг Александър Мошев поясни: 

Зеленият цвят в нашето знаме е пряк наследник на символиката на знамената на хайдутите и бунтовниците от времето на Възраждането. Зеленият цвят е бил специално запазен за използване само от официалната власт и от мюсюлманите. Нашите бунтовници са го използвали като вид бунт срещу официалната власт. 

Цялото интервю на Таня Милушева с Александър Мошев за българските държавни символи можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна