Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Гяуров: У мен възникна страх за сигурността на българските граждани, като виждам кой стои начело на ДАНС

Снимка: БГНЕС

Коментарите в българските медии около днешното посещение на директора на ФБР Джеймс Коми, чийто домакин е Владимир Писанчев, допускат, че с това посещение ще се бетонира позицията на шефа на ДАНС. Според Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба, на фона на това посещение и на фона на случилото се в Европа през последните месеци се вижда, че нашите служби за сигурност доста изостават от очакванията.

Струва ми се, че има една обективна необходимост да бъде извършена радикална промяна в службите. А не е важно кой какво смята да направи и кому какво е изгодно да направи. Дотук не забелязваме да има кой знае каква реформа в МВР. Има връщане на нормативната база в ситуацията, в която се намираше до преди година. Съгласен съм с мотивите на вносителите, действително много по-добре би било да има обвързана компетентност при назначаването на ръководителите на службите. Има значение не само мнението на президента, но и общественото очакване. За всички е ясно тези две позиции – на Лазаров и Писанчев – с кого са свързани. 

Според Гяуров посещението на директора на ФБР е рутинно и не бетонира никого на поста.

Такива посещения се случват и те са независимо от това дали Писанчев или друг са начело на ДАНС. Очакванията към ДАНС са доста по-високи и нейните ангажименти рязко нараснаха. У мен възникна страх за сигурността на българските граждани, като виждам кой стои начело на ДАНС и като виждам що за състав има вътре

Интервюто на Силвия Великова с Димо Гяуров можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна