Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явуз Герчегчи: Символично ПКК заявява, че се разоръжава, но реалността показва друго



Сам по себе си призивът за разоръжаване на ПКК е нещо хубаво, но по-важно е той да се осъществи и на практика. Този апел от страна на Абдула Йоджалан към неговите сподвижници бе направен във важен за Турция момент, а именно предизборната ситуация в страната. Ето защо ми се струва, че е добре да прочетем много правилно това послание. Връщайки се не много назад във времето ще си спомним, че такива призиви имаше и преди, но резултат от тях нямаше. И затова, ако ме питате разоръжила ли се е Кюрдската работническа партия, то отговорът ми ще бъде - не. Даже напротив - тя дори увеличи нападенията си и чрез различни формирования напусна обитаваните от нея райони и сега вече може да бъде забелязана и в градовете. За правителството сегашният призив се смята за успех и крачка напред към преговорите, но аз мисля, че този въпрос трябва да се анализира доста добре, каза турският журналист Явуз Герчегчи в интервю за предаването „Събота 150“.

Според него, е сложно да се коментира дали ПКК може да води демократична политика: Отговорът на този въпрос е сложен, защото ако погледнем реално нещата ще видим, че няма човек, който да е чул, че ПКК се разоръжава. Само се говори за това. Нека припомня и събитията от 2013-а, когато оръжията трябваше да замлъкнат, но за съжаление това не стана. Така, че нека оставим на времето да покаже дали партията ще удържи на обещанието си за демократична политика. Засега това според повечето анализатори и обикновени хора се преценява само като предизборен ход. В известна степен нещата ще зависят от решенията на свикания пролетен конгрес на партията, а и от по-нататъшната реакция на правителството. Пред него стои предизвикателството за продължаването на диалога с ПКК и довеждането до успешен край на решаване на този дългогодишен проблем.

По отношение на реакцията на Ердоган по темата, журналистът заяви:  Президентът също е в очакване на по-нататъшния развой на събитията. Защо обаче сега остана сдържан в коментарите си след поредния призив, нямам обяснение.

Той посочи и кои са непреодолимите различия между двете страни, които пречат за установяване на диалог и намиране на решение на проблема: Това е въпрос, предизвикан  от политиката. Символично ПКК заявява, че се разоръжава, но реалността към момента показва друго и не ми се иска да вярвам, че напрежението в районите, в които действа ПКК ще продължава още дълго време. На този етап кога ще дойде мирът все още не може да се каже.

Според него не е възможно да се постигне мир в сегашната ситуация:  Кой не би искал  мир ? Но в сегашната ситуация това не ми изглежда възможно. Смятам, че ПКК няма да се разоръжи по никакъв начин. Това е въпрос, който от години занимава Турция и както е видно досега конкретен резултат в тази насока няма. А страната ни винаги е желала мир и спокойна обстановка.

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна