Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Нивото на дълга не е високо, икономическият ръст все още е слаб

| обновено на 08.03.15 в 14:08
Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е спокойна по отношение на нивото на външния дълг на България, заяви заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджет, финанси и човешки ресурси Кристалина Георгиева, коментирайки новия заем от 16 млрд. лв. Тя посочи, че нивото на външния дълг на България ще бъде приблизително 27% от Брутния вътрешен продукт, което е ниско, и подчерта, че е по-добре правителството да изтегли заем при възможно най-добрите условия, отколкото това да се случва на парче. По думите ѝ, средствата няма да отидат за погасяване на стари задължения, а е важно да се влеят в българската икономика, защото все още икономическият растеж в България е нисък. 

Кристалина Георгиева припомни, че в цяла Европа започва инвестиционният План "Юнкер", чиято цел е да влязат в европейската икономика 315 млрд. евро.

За предстоящото назначаване на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, Георгиева коментира, че Бъчварова е сериозен и отговорен човек и вярва, че ще се справи със задълженията. Еврокомисарят изрази само опасения дали Бъчварова ще успее да носи цялата тежест, защото от нея се очакват и резултати по отношение и на електронното правителство, което все още е недовършен проект. 

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна