Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хасковско и Старозагорско отново се борят с наводнения и разливи на Тунджа

Продължава работата по отстраняването на повредите в електропреносната мрежа в Хасковска област. В Минерални бани, където вчера беше обявено бедствено положение, вече има ток, отворени са и основните пътища в общината. С топенето на снега се очаква повишаване нивата на реките в региона. Остава затворен пътят Троян - Дряново - Тенево в община Симеоновград, поради излизане от коритото на река Сазлийка. Заради разливи от река Мартинка, непроходим е пътят Димитровград-Симеоновград. В девет училища не се провеждат учебни занятия, тъй като пътищата към селата не са разчистени.

Усложнена остава обстановката в Елхово. Трети ден нивото на река Тунджа в района на Елхово е критично високо. Наводнени са мазета и сутерени, част от промишлената зона също е наводнена. Обнадеждаващо е, че от снощи Тунджа бележи застой, дъждовете в региона спряха, а при Ямбол реката е спаднала с около 15 см. В Елхово, заради разливи, не се разрешава достъпът на хора в градския парк и промишления пазар. В района на автогарата и още няколко улици в най-ниските части на града канализацията връща водата, а причината са високите подпочвени води. Мазета и сутерени също са наводнени. В няколко жилищни блока водата се изпомпва, но същинските отводнителни дейности ще започнат, след като нивото на реката спадне. Проблем с високите подпочвени води имат и жителите на всички села по поречието. Наводнени са и хиляди декари земеделски земи.

В „Мини Марица изток“ работят денонощно за монтирането на 3,5 км тръбопровод за обезводняването на рудник 1, съобщи за „Хоризонт“ изпълнителният директор на въгледобивното дружество инж. Андон Андонов. На този етап „ТЕЦ Марица изток 2“ не се снабдява с въглища и работи с намалена мощност от 960 мегавата. Тръбопроводът, който трябва да бъде монтиран до дни, има за цел да изведе водите от рудника на юг, за да не се връщат отново в язовир „Ковачево“ и нивото му да спадне. За заваряването на тръбите са изпратени екипи и от ТЕЦ “Марица изток 2“, която в момента работи само с пет от осемте си блока. Засега централата разполага с въглища на склад, ако се наложи доставка от мините, ще бъде използвана жп гара Любеново за транспортирането им. В рудника спешно са докарани траверси и чакъл и се работи за възстановяване на жп линиите, наводнени от преливането на язовира.

В Гълъбово нивото на река Сазлийка е паднало с 10 см, днес се очаква да започне подсушаване на съоръженията в наводнената подстанция. Градът и селата продължават да се снабдяват с ток от „Мини Марица изток“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна