Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и АБВ са внесли законопроект за промени в сектор "Сигурност"

Снимка: БГНЕС

Предложенията на управляващите за промени в сектора "Сигурност" са внесени в Народното събрание. Това обаче е станало само с подписите на депутатите от ГЕРБ и АБВ. Пакетът проектопромени включва устройствен закон и закони за Национална разузнавателна служба, Националната служба за охрана и службата "Военна информация".

Да бъде упражняван парламентарен контрол върху дейността на службите за сигурност по отношение на разходите им за определени секретни операции, мисии и задачи, предвижда пакетът от закони, с които всяка служба ще запази своята самостоятелност, отбеляза Цветан ЦветановНационалната разузнавателна служба ще премине на подчинение на изпълнителната власт. Всяко едно назначаване в тези служби ще става с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

Законодателният пакет е внесен вчера от депутати от ГЕРБ и АБВ. Той е подкрепен принципно от Реформаторския блок и от Патриотичния фронт, но ще се търси и по-широк политически консенсус, уточни Цветан Цветанов. 

Атанас Мерджанов от БСП коментира, че внесеният пакет съдържа старите закони на ГЕРБ от предишното им управление: Вносители – представители на ГЕРБ и на АБВ. Интересно е какво мислят реформаторите, Патриотичният фронт.

Отсъствието на подписи на депутати от Реформаторския блок в подкрепа на пакета от законопроекти, Радан Кънев коментира: Работили са заедно колегите и отново казвам, в тази тема не съм подходящият човек. Аз там се доверявам на нашите експерти. Помолих ви, да не ме занимавате с ченгеджийски въпроси. Не разбирам от секретната част на държавата.

Валери Симеонов каза, че в Патриотичния фронт още не са се запознали със законопроектите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна