Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Славов: Синдикът влиза в КТБ веднага щом се обнародват промените в Закона за банковата несъстоятелност

Снимка: БГНЕС

Проблемът в момента са обезпеченията, които обезпечават вземанията на КТБ, каза депутатът Петър Славов от Реформаторския блок в интервю за предаването "Преди всички".

Този проблем се опитваме да коригираме и аз, като член на правната комисия, ще се включа в работата на бюджетната комисия, за да направим консолидирания законопроект за банковата несъстоятелност. Водещото е временният синдик, за да започне да въвежда тези отменителни искове по отношение на трети лица, които са се облагодетелствали от имуществото на КТБ и то неправомерно. Другото, за което настояваме реформаторите, е разследваща компания с опит в банковите фалити, която да каже къде е имуществото, за да знае временният синдик кого да съди, добави той.

Славов обясни, че временният синдик може да влезе в КТБ от момента, в който промените бъдат обнародвани: Вече няма да трябва да се чака откриването на производство по несъстоятелност, което за съжаление вече не е ясно точно кога ще бъде открито. Не е правилно да се каже, че промените в Закона за банковата несъстоятелност са със задна дата. Това са промени, които касаят висящо производство, а не вменяват задължение със задна дата на едно или друго лице. Смисълът на Закона, както е написан, е след като се отнеме лицензията на една банка, в много кратък срок, да се открие производството по несъстоятелност и да има синдик, който да опазва имуществото и да възстановява неправомерно разпореденото имущество. Само че с тези процедурни-процесуални трикове, които бяха направени по второто дело, което се води за самата лицензия пред Административния съд, на практика е спряно основното дело пред СГС в несъстоятелността и то въобще не може да започне.

Депутатът обясни, че в момента има подадени частни жалби по административното дело, но лицата не могат да бъдат открити, за да си получат съобщението с указанията какво не е наред с жалбата им, за да може тя да бъде придвижена: Това е положението от месеци, т.е. очевидно става дума за недобросъвестно поведение и трябва да намерим механизъм, по който да влезе упълномощено лице от закона, което да бъде строго наблюдавано от Фонда за гарантиране на депозитите и от финансовия министър, и да бъде ясно с какво имущество разполага банката.

По отношение на избора на синдици, Славов обясни: Списъкът, от който се назначава синдикът, води БНБ и е поверителен. Той не е публичен. Въвеждаме изискване този списък да стане публичен и да е ясно измежду кои лица ще бъде определен временният синдик или постоянният синдик. Има възможност синдиците да бъдат сменени в хода на производството, ако не си изпълняват задълженията. Най-важното е, че те ще представят ежеседмичен отчет за свършеното от тях.

Цялото интервю на Таня Величкова с Петър Славов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна