Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за клинични симулации ще бъде открит в Медицинския университет във Варна

Снимка: БГНЕС

Център за клинични симулации ще бъде открит в Медицинския университет във Варна – това съобщи ректорът проф. Красимир Иванов. В Центъра студентите ще се обучават с роботи.

Професор Красимир Иванов обясни какви предимства дава за обучението на студентите новият център:

Всички процеси по поставяне на диагноза, по извършване на манипулации, включително извършване на операции, извършване на дейности, придобиване на тренираност на лекарите, може да се извърши не върху живи пациенти, а върху тези роботи.

Тези роботи ще имат клинични симптоми на определено заболяване?

Точно така и ще могат да дават оценка на лекарите или на студентите, които ги лекуват, дали действията, които са предприели, тъй като те са програмирани, дали тези действия са правилни, или не са правилни, и директно ще оценяват студента.

Структурата е само част от инвестиционната програма на университета, която предвижда и изграждането на специализиран център в курорта "Златни пясъци" за подготовка по специалността морелечение, уелнес и СПА. Друга новина е, че Варненският медицински университет открива филиали във Велико Търново и в Шумен, структурите вече са получили акредитация и се очаква да бъдат одобрени от Народното събрание. В тях ще се обучават ежегодно по 20 медицински сестри и акушерки. В момента в университета във Варна се обучават 3960 студенти, сред тях са и 873-ма чужденци от 43 страни. В Университетската болница "Света Марина" вече работи модерният Център за лечение на онкозаболявания, където работят два линейни ускорителя, а през октомври ще бъде задействан и трети, с което ще има възможност за радиохирургия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна