Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът настоява за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет

Снимка: www.bulgartransgaz.bg

Бизнесът отново настоя природният газ да поевтинее с 23 на сто от април, вместо с предлаганите от "Булгаргаз" 13 процента. Аргументите са, че цените на газа в региона са паднали драстично в резултат на поевтиняването на петрола.

На фона на разликите в цените на синьото гориво в съседните страни и в световен мащаб става невъзможно за българската икономика да бъде конкурентоспособна, да създава работни места и да реинвестира, коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов:

Цените вече в две от съседните ни страни са с около 100 лева на 1000 куб. метра по-ниски, отколкото цената на природния газ в България. Това е убийствено за енергоинтензивната индустрия и вместо да привличаме инвестиции и да запазим сегашните инвеститори, ние ще затрудним по-нататъшни решения за инвестиции и запазване на работни места.

Бизнесът настоява за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет и за предприемане на неотложни мерки за отстраняване на заплахите за икономическата сигурност на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна