Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ взема превантивни мерки, за да няма бедстващи райони

Снимка: БГНЕС

Нови свлачища в Смолянско от тази нощ налагат движение с повишено внимание по пътищата в района. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:

Нормално е в ситуация, в която имаме много активизирани свлачища и свлачищни процеси, да има падащи камъни, затова предупреждаваме водачите да карат с повишено внимание, защото това тепърва предстои за съжаление и по пътя Кричим-Девин и пътя Асеновград-Чепеларе. Всяка нощ, включително и тази нощ, имаме активирани, макар и в доста по-малък обем и мащаб, свлачища. Към момента в нашия общ регистър на свлачищата, има регистрирани над 1850 свлачища. Само за последните два месеца над 26 новорегистрирани, много активирали се свлачища на територията на страната.

Министър Павлова увери, че се вземат превантивни мерки, за да няма откъснати селища, бедстващи хора и спиране на тока след започналите снеговалежи в Смолян, Кърджали и Хасково:

И през тази нощ имаше обилен снеговалеж. Превантивно, за да няма откъснати селища, бедстващи хора, защото все пак единственият достъп до Смолянска област е само по път, няма друг достъп, затворихме още снощи пътя за тежкотоварните автомобили като превенция, тъй като искам да ви кажа, че само за тази нощ допълнителната снежна покривка, която се натрупа, е над 25 сантиметра в Смолянска област. По високите места и в Смолян, и в Кърджали също вали сняг, продължава да вали. Републиканските пътища обаче не са затворени, проходими са при зимни условия и там няма проблем. Там, където общините поискат съдействие за по-малките населени места и махали, до които няма достъп, разбира се, ще окажем съдействие. Аз се надявам и на мобилизацията на общините, защото, в края на краищата, те имат ангажимента за общинските пътища.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна