Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания по измерване на концентрацията на радон в жилищните сгради

Снимка: Венета Николова

Министерството на здравеопазването, Националният център по радиобиология и радиационна защита и регионалните здравни инспекции в цялата страна започват кампания по измерване на концентрацията на радон в жилищните сгради. Кампанията се провежда по Националната програма за намаляване на въздействието на радона в сградите върху здравето на населението.

Целта на проучването, което ще продължи 12 месеца, е да се набележат мерки за намаляване на концентрацията на опасния газ в жилищните сгради, обясни доктор Цветолюба Генкова - директор на Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

Заплаха са разпадните продукти на радона, които са твърди частици и, утаявайки се върху подове, стени, прашинките във въздуха, се вдишват от човека и създават риск от заболяване от пак на белия дроб. Това е сериозно смъртоносно заболяване, обясни тя.

Доктор Генкова допълни, че всички хора масово са подложени на облъчване от разпадните продукти на радона.

Естественият начин на проникване на радона в жилищните сгради е от почвата чрез пукнатини в самите сгради, но изследванията показват, че материалите, от които са изградени сградите, също съдържат радон и също реализират облъчване. На практика се оказва, че облъчването в сградите е с 20% по-високо от това вън от сградите. Естествените механизми на предпазване са чрез проветряване на помещенията. На по-високите етажи рискът е по-малък, защото отдалечаването от почвата е съществен фактор, добави директорът на Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

За предстоящите проучвания се набират доброволци, в чиито домове ще се поставят детектори за измерване на концентрацията на радона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна