Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сапьори и експерти са в Иганово за разследване на инцидента в събота

Разследването продължава с участието на ДАНС, прокуратурата и МВР

| обновено на 23.03.15 в 15:18
Снимка: БГНЕС

В базата на ВМЗ в Иганово продължават огледите след избухването на склада със съхраняваните в него неуправляеми ракетни снаряди.  Сапьори вече са мястото на взрива. Разследването на експлозията от събота вечерта продължава с участието на екипи на ДАНС, прокуратурата и МВР. С помощта на безпилотен самолет и бронирани джипове в неделя беше установено, че няма тлеещи огнища, и че взривът не е довел до поражения в другите складове.

Служителите на Вазовските машиностроителни заводи в Иганово днес са били пренасочени към цеховете в Сопот, заявиха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" в завода Иванка Иванова и Димитър Атанасов.

В момента компетентните органи работят, разясняват нещата. Ето днес вече имат право, тъй като са минали определени срокове да се влезе на оглед и ние чакаме заключението на тези компетентни органи. Тук не става  въпрос въобще за производствено помещение, а става въпрос за складово. На практика в произдводствените помещения всичко е съвсем нормално и в момента, в който решат, че може да бъде допуснат персоналът, хората ще си отидат на работните места и ще започне един нормален производствен процес, обясни Иванова.

Колегите са спокойни. Всеки един от тях знае, че работното място го е оставил както трябва. Смятам, че това нещо ще излезе. За мен по-важно е да станат нещата, колкото се може по-бързо, за да могат хората да се приберат на площадка "Иганово", защото без тази площадка просто ВМЗ няма как да съществува, допълни Атанасов.

Двамата синдикални лидери изтъкнаха компетентността на работещите в базата в Иганово, които по думите им, преди няколко месеца са преминали обучение и издържали изпит пред експерти от Инспекцията по труда и от МВР.

Вече са разпитани десетки работници от ВМЗ . Неправилно съхраняване и боравене с взривни вещества и неспазване на мерките за безопасност - това са основанията за образуваното досъдебно производство, което е срещу неизвестен извършител, подчерта говорителят на Пловдивската окръжна прокуратура Галина Андреева

Обстановката в района е спокойна, след като уверенията на специалистите повече от денонощие са, че няма никаква опасност от нови взривове. Хората продължават да обсъждат случилото се и възможните причини, които, според главния секретар на МВР Георги Костов, могат да бъдат от "саботаж" до "престъпна небрежност", а разследването ще обхване всички.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени