Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамян Дамянов: Забраната за износ на дървесина най-вероятно ще отпадне до месец

Снимка: БГНЕС

Забраната за износ на дървесина най-вероятно ще отпадне до месец, но не заради протестите на износителите, а защото не постигна никакъв полезен ефект. Това заяви директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Временната забрана за износ на дървесина дойде в неподходящ момент и няма да реши основния проблем на пазара. Още по-малко ще постигне ефекта за ограничаване на незаконната сеч, категоричен е инженер Дамянов:

Забраната не беше логична, защото най-малко се очаква незаконна дървесина да минава през нашата граница, а от друга страна, периодът, в който е забраната, е може би един от най-тежките периоди за дърводобив. Това са зимните месеци. Ние вече цял месец март почти не може да стигнем до обектите за дърводобив. Няма излишъци от дървесина, напротив има глад за дървесина.

Според Дамянов временното ограничение на износа ще падне до месец: Аз се надявам, че в кратко време тази забрана ще бъде отменена.

Основният проблем на пазара на дървесина е липсата на правила и контрол по веригата добив-продажба, смята Дамян Дамянов: Защото в момента всяка една фирма би могла да закупи дървесина и след това да я препродаде, което затормозява пазара – т.е. прави го малко по-спекулативен.

Това обяснява факта, че по-голямата част от добитата в България дървесина се изнася като суровина, вместо като готова продукция. Според директора на югозападното предприятие държавата трябва да намери механизъм за стимулиране на преработвателната индустрия:

Малка част се преработва в България. Регионът има възможност да преработва, включвайки големите заводи за технологична дървесина – около 80% от това, което ние добиваме.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна