Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Извършва се кадрови погром в Министерството на икономиката

Божидар Лукарски
Снимка: БГНЕС

БСП определи като "кадрови погром" извършените от министъра на икономиката Божидар Лукарски уволнения и нови назначения в неговото ведомство. Мая Манолова коментира скандални, според левицата, факти, свързани и с назначенията в Агенцията за малки и средни предприятия: 

Оказа се, че министърът има да назначава съученици, братовчеди, чистачки от "Раковска" 134 и разбира се, кадри на ГЕРБ. Любопитна е историята на новоназначената изпълнителна директорка на Агенцията за малки и средни предприятия, госпожа Мариета Захариева, ръководен кадър на СДС – Красно село. Същата е страна по граждански договор, сключен от бившия директор на агенцията Николай Стоянов, така че тандемът, който е източвал чрез кухи граждански договори агенцията, отново се връща на власт в разменени роли.

По повод обвиненията на БСП за партийни назначения в министерството на икономиката, съпредседателите на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски коментираха:

За три години 5500 души са назначени при заобикаляне на закона. В момента ни се претоплят едни и същи четири-пет имена на пресконференции всяка седмица. Меко казано, е нахално. 
РБ няма почти нито едно назначение в половината от областните центрове на България. В този смисъл идеята за някакво преяждане с власт е абсурдна, защото точно тези, които ни обвиняват, че преяждаме с власт, в момента контролират 80 процента от администрацията в България.

Реформаторският блок внася промени в Закона за държавния служител, с които ще се изключат всякакви назначения в държавната администрация, без да е проведен конкурс. Цeлта е да да ограничат министрите от изкушението да се поддадат на политически натиск и да извършват необосновани партийни назначения в администрацията, отбелязаха Кънев и Зеленогорски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна