Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ненков: Трябва да бъде удължен срокът за подаване на декларации за връщане на данъка върху доходите

Снимка: БГНЕС

Едно добро намерение, реформирано включително от парламента и от тогавашното правителство, се оказа, че не може да има реализация. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков по повод констатацията на синдиката, че много малка част от българите, работещи за минимална работна заплата, могат да се възползват от връщане на авансово платения 10-процентен данък върху доходите за 2014-а година.

Според очакванията над 300 000 души трябваше да могат да се възползват от облекченията. Декларация в НАП за възстановяване на този данък обаче са подали едва около 300 души.


Бяхме изненадани с едно тълкуване, получено от Министерство на финансите преди няколко дни, в което нещата се описваха по начин, по който точно се потвърждаваше впечатлението, че почти никой няма да се възползва. А това беше едно от нашите завоевания, след като нямаше съгласие за всеобщ необлагаем минимум. Всъщност това беше една компромисна мярка, на която всички бяха съгласни, но се оказа, че и тя не може да се реализира.


Според Ненков е парадокс, че в доходите са включени и доходи от труд, които не се облагат, а правото на преференция отпада, ако с тях сумата надвиши 12 минимални работни заплати.

Как може на мен да ми се възстановява данък върху нещо, върху което не съм платил данък, а същевременно същите тези доходи от труд, необлагаеми, влизат в общата сума и не ти дават право на данъчна преференция. Абсолютно никаква логика – нито икономическа, нито политическа няма. 

Поне с месец трябва да бъде удължен срокът за подаване на декларации за възстановяване на данъка, заяви Ненков.

Интервюто на Борислава Борисова с Николай Ненков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна