Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП остави без право Сергей Станишев да се кандидатира за председател на партията

Националният съвет на БСП остави без право Сергей Станишев да се кандидатира за председателското място в партията. Това стана ясно, след като социалистите приеха поправки в устава на БСП.

Лично лидерът на БСП Михаил Миков поиска с предложение да отпадне поправката в устава на партията, която поставяше пречка пред бившия лидер и президент на ПЕС Сергей Станишев да оглави отново БСП. В залата обаче е имало достатъчно възражения, призна самият Миков, и той е бил принуден да оттегли предложението си, станало популярно като поправката "анти-Станишев":

Имаше възражения в залата, че не може да се разделят председателите, за всички да отпадне, макар че аз го предложих лично заради спекулациите в медиите, че това е персонална поправка. Смятам, че по никакъв начин не бива председателите да бъдат отделяни от партията. Всички те, от времето на  Жан Виденов, Георги Първанов е по-различен случай - той си направи друга партия, Сергей Станишев е председател на Партията на европейските социалисти, са необходими на партията.  В този случай обаче, когато има предсрочно прекратяване на мандата, тази възможност е ограничена на един мандат.

Социалисти коментираха, че самият Станишев е споделил  пред пленума, че сега не е време за драматични промени в устава. Пленумът на БСП утвърди политическата декларация и резолюцията за левите стандарти в местната власт. Документите ще станат основата на платформата на БСП за предстоящите местни избори на есен за силна и социално отговорна местна власт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна