Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Играчки, дрехи и електроуреди - на пазар с повишено внимание

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Близо 2500 опасни за потребителите продукти - от играчки до моторни превозни средства, са изтеглени от пазара на ЕС през 2014 г. Най-голям дял сред тях имат детските играчки и облекла - 28%, следвани от други текстилни изделия и модни стоки, предимно от т.нар. евтина бижутерия - 23%. Рисковете, които крият тези най-големи групи артикули са от нараняване, задушаване и от присъствието на опасни химически съединения. България е сред петте членки на ЕС, подали най-много сигнали до системата за бързо известяване на общонстта RAPEX – 272, като 141 от тях се отнасят отново до детските дрехи и играчки.
Сред стоките, изтеглени от българския пазар през изминалата година присъстват също пожароопасни електрически съоръжения и уреди за бита. Унищожени и иззети са 52 вида електрически устройства - гирлянди, декодери, осветители, лампи, кафемелачки и други. Повечето от тях, извън нотификациите по РАПЕКС. 338 продукта изобщо не са допуснати в страната, след контрол още на митницата, съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Годишният доклад на системата за бърза реакция на ЕС е достъпен на уебсайта на Европейската комисия. На него потребителите могат да видят пълната база от данни на системата, както и да направят личен седмичен абонамент за известяване с новорегистрираните рискови стоки. Електронен регистър със снимки и информация за опасни продукт публикува също и Комисията за защита на потребителите в България.
Как работи системата за бързо реагиране на ЕС и как се осъществява контрол на пазара у нас? Кои са опасните стоки и как да ги разпознаем, за да се защитим? - чуйте актуална информация от Теменужка Грънчарова и Венеция Градинарова, експерти в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна