Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските туроператори: Лошият вид на културно-историческите паметници отблъсква туристите

Снимка: Венета Николова
Културният туризъм в България може да привлича туристи целогодишно и има потенциал да засили интереса към нашата страна. За това говорят представителите на държавата, на местните общности и на туристическия бизнес. В същото време, обаче България все още догонва европейските и световни стандарти в тази област.

Разговорът за това  как изглеждат, как се поддържат културно-историческите паметници, каква е инфраструктурата до тях и как привличаме интереса на туристите все още не е завършил.

Започващата днес във Велико Търново Международна туристическа борса за културен туризъм отново поставя във фокус културно-историческите паметници у нас и представянето на този вид продукт.

Според туроператорите у нас е необходима добра поддръжка на културно-историческите паметници, а възстановяването им да се извършва от квалифицирани екипи. Необходимо е още добро обозначаване и надписи на обектите, хармонична околно среда и премахване на загрозяващите предмети около тях.

Има практики в България, които можем да посочим за пример, като неолитното селище или римските мозайки
в Стара Загора. Това е начинът - да се запази в автентичен вид, това е, което привлича туристите, каза в предаването "Преди всички" Байко Байков  - председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Според него страната ни може да почерпи от опита на страни с богато историческо наследство и той да бъде адаптиран у нас.


Общините също имат важна роля за стопанистването на паметниците, категорична е кметицата на община Казанлък Галина Стоянова. Според нея усилията не трябва да се разграничават между държавата и общините, а двете страни трябва да поемат своята отговорност.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна