Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца се събират в Южния парк по повод Световния ден на хората с аутизъм

Снимка: БГНЕС

На 2-ри април в Южния парк в София ще се съберат много деца. Сред тях ще има и такива с проблеми от аутистичния спектър. Формалният повод е Световният ден за повишаване на информираността по проблемите на аутизма. Реалната цел обаче е да се даде шанс и пространство на аутистичните деца да се запознаят със своите връстници и истинския живот - извън часовете по рехабилитация, извън специализираната помощ, извън училището и дома. Нужно ли е специално събитие, за да узнаят тези деца какво е да имаш приятели?

Аутизмът е особено състояние. Неслучайно се нарича "аутистичен спектър" - попадналите в него деца могат да бъдат много умни и способни, но със странни поведенчески наклонности, могат да бъдат и напълно некомуникативни. Това, което ги свързва, е неумението им да разберат обществените и социални норми, чрез които ние общуваме помежду си. Те не могат да разберат защо трябва да пазят тишина в час или защо не трябва да тичат в книжарницата.

Аутистичната личност не знае своето място в коминикативната мрежа, в отношенията с хората. Не умее да общува. Задачата на другите хора е да ги предразполагат, да ги мотивират, да не се отказват да им бъдат приятели. Хората с аутизъм искат да имат приятели, но не знаят как  да го направят, разказва Милена Кънчева от фондация "Помощ за лица с проблеми в развитието".

Фондацията и Столичният червен кръст стартират проект, който да създава приятелства. За целта младежи доброволци от червенокръстката организация ще бъдат обучени как да общуват с аутистичните си връстници, и как да станат техни приятели. Първата стъпка в този проект ще се случи на Световния ден на хората с аутизъм - 2-ри април. Координаторът на проекта Невелина Стойнева покани всички от името на организаторите в 11 часа, в Южния парк в София.

Репортажа на Надежда Цекулова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна