Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страдате от „пролетна умора” - вижте начина си на живот

Дълго жадуваме първите по-дълги и светли пролетни дни, но когато те най-сетне настъпят, част от нас изпадат в онова състояние на духа и тялото, което наричаме „пролетна умора”. Събуждаме се трудно и без енергия, страдаме от понижен тонус, а и настроение. Често ставаме жертва на инфекциозни или на хроничните си заболявания.

Причините за това състояние са комплексни, но се свеждат до едно - не водим здравословен начин на живот, е категоричен микробиолога от Александровска болница, д-р Александър Колевски. И дава проста рецепта срещу умората, вирусите, затлъстяването и ред други негативни ефекти и състояния на организма, които ни застигат, и на които обръщаме внимание едва в началото на новия сезон - движение, например ходене пеша (но поне 5 км на ден) или активен спорт и балансиран хранителен режим. Лекарство и профилактика, които са уж добре известни. В прилагането на които обаче продължаваме да грешим.
1 грам дневно витамин С е достатъчен за силна имунопрофилактика, казва д-р Колевски и препоръчва също допълнителен прием на трудния за синтез през зимата витамин Д, но след изследване за евентуален дефицит. Към „златните правила” на балансирано хранене добавя също ядките, зелени плодове и зеленчуци - безценен източник на микроелементи и дава пример със собствения си хранителен режим. Не защото има претенцията да разбира от диетика, а защото никога не е изпитвал пролетна умора и не боледува.

Как да избегнем пролетната умора? Какво да направим, за да подкрепим имунната система и да не допуснем депресивни състояния? - чуйте микробиолога д-р Александър Колевски и психиатъра Веселин Герев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна