Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният наказателен съд поема делото "Октопод"

| обновено на 01.04.15 в 14:18
Снимка: БГНЕС

Така нареченото дело "Октопод", основен подсъдим в което е Алексей Петров, отива в Специализирания наказателен съд. Новият съдия докладчик по делото Атанас Атанасов  от СГС го изпраща там, тъй като то се води срещу организирана престъпна група за изнудване и рекет. 

От 2012 година тези дела се гледат от специализирания наказателен съд, създаден със законова промяна именно за разследване на организирани престъпни групи. Такова е и обвинението срещу Петров - че е ръководил група за рекети и изнудване, но, тъй като разследването приключи с внасяне на олвинителен акт в края на 2011 година, то започна в СГС с първи съдия Румяна Ченалова. Тя обаче се проверява по скандала "Белведере" и, след като ВСС, я отстрани временно от длъжност, се наложи делото да се разпредели на нов съдия докладчик, за да започне отначало.

Сега специализираната прокуратура трябва да внесе делото "Октопод" в специализирания наказателен съд и ако той го насрочи за гледане да бъдат повторени всички разпити, които бяха проведени в продължение на повече от две години и половина.  Подсъдими по делото са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна