Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промените, даващи повече правомощия на главния прокурор

Снимка: БГНЕС
Народното събрание (НС) одобри на първо четене промените в Гражданския-процесуален кодекс (ГПК), които дават възможност прокурорът да може да започне производства по граждански дела и да участва в тях в предвидените от закона случаи.

С гласуваните промени се цели да се приемат адекватни мерки за защита на държавния и обществения интерес и да се даде възможност на прокурора да предявява искове и да бъде страна в гражданското съдопроизводство за защита на интересите на държавата, общините или на гражданите, ползващи се от особена закрила на закона.

Промените в ГПК, внесени от ГЕРБ, Патриотичния фронт, БДЦ и ДПС бяха подкрепени от "БСП - лява България", от АБВ и отчасти от "Атака". Те се обявиха около становището, че с промените се възстановяват правомощия на прокуратурата:

Нека припомня, точно преди Коледа на 1997-а година, дясното мнозинство в парламента, днешни наследници – Реформаторският блок, отмени това правомощие на прокуратурата. Това беше направено в навечерието започващата голяма приватизация в България. Предлага се добре, но много късно и с малък ефект, коментира Янаки Стоилов от БСП.

От Реформаторския блок остро възразиха на промените в ГПК и попитаха как те ще помогнат да се върнат източените пари от КТБ и прокуратурата да се намеси и да призове определени лица. Реформаторите поискаха да бъде изслушан главният прокурор. От трибуната на Народното събрание съпредседателят Радан Кънев посочи основните проблеми в промените в ГПК:


Абсолютно недопустимо е подобно пожарно законодателство да влиза в ГПК или в НПК, защото засяга неограничен брой казуси с непредвидими последици. Първо, прокуратурата далеч, далеч няма грам капацитета да се включва във всички граждански дела, в които абстрактно е засегнат някакъв публичен интерес. Тук ще са необходими драстични нови назначения, изключително голямо увеличение на разходите и съответно много рязко сваляне на без друго плачевното ниво на българската прокуратура с тия нови назначения.

Четин Казак от ДПС обаче даде други аргументи:

Специално този законопроект не е толкова тясно свързан с конкретният казус КТБ, а е принципен в подхода си да се възстанови едно отнето правомощие на прокуратурата. Цялостната история на България от 1997-а година насам, когато след отнемането на това правомощие ние се нагледахме на стотици и на хиляди примери, в които държавният интерес по всеобщо мнение на обществото не беше защитен - и в процеса на приватизация, и в други случаи.

Депутатът от "Атака“ и зам.-председател на НС Явор Нотев беше категоричен, че тези промени няма да бъдат панацея за държавата и няма гаранции, че държавният интерес ще бъде защитен.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обаче уточни:

Предвиждаме сериозни изменения между първо и второ четене, включително и по отношение на субектите, чийто интерес може да бъде обект на защита в този случай. Основното ни предложение е това да се сведе само до държавния интерес, да отпаднат общините и другите лица.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени