Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов иска свикване на КСНС за "Южен поток" и енергийната сигурност

Снимка: БГНЕС

Лидерът в оставка на АБВ Георги Първанов обяви, че е необходимо президентът Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, защото България от енергиен център  се превръща в място на енергийна несигурност и липса на перспектива.  Първанов мотивира искането си с проваления за страната ни проект "Южен поток"  и проведената среща на външните министри на Турция, Гърция, Сърбия , Македония и Унгария за обща позиция по доставките на природен газ. По думите му, посещението на гръцкия премиер в Москва касае и цената на синьото гориво, както и отпадането на руските санкции към Гърция:

Това е изключителен сигнал за краха на външната политика на България. Това означава, че е необходимо заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента за това, че България от възможен енергиен център става място все повече на енергийна несигурност и на липса на перспектива. Трябват двустранни преговори в Москва, в Анкара, в Брюксел. Не може да не ви е направило впечатление, че в момента гръцкият премиер господин Ципрас е в Москва и там се случват серия от договорки. Едната от тях касае и цената на газа, касае и бъдещето на тези енергийни проекти. И може би в тази връзка вероятно ще се чуят и конкретни информации в тази посока за отпадането на руските санкции към Гърция.

Първанов подчерта, че на Консулатитвния съвет трябва да бъдат изнесени конкретни данни какво се случва на българска територия, какви обучения се провеждат, има ли действия, които може да се изтълкуват като враждебни от страна на Русия в този момент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна