Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенедето Дела Ведова: Италия подкрепя България за влизането ѝ в Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия подкрепя България за влизането ѝ в Шенген. Това заяви зам.-министърът на външните работи Румен Александров след среща с италианския си колега Бенедето Дела Ведова.

България разчита и на италианската подкрепа за присъединяването ни към Южния газов коридор чрез изграждането на интерконекторната ни връзка с Гърция.

От самото началото Италия подхожда конструктивно към приемането на България в Шенген и страната ни разчита на подкрепата на Италия. Същото се отнася и за Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

Италианският заместник-външен министър Бенедето Дела Ведова допълни:

Позицията на Италия за членството на България е ясна. Италия подкрепя България за Шенген и поддържаме изцяло членството ви в него. 

По време на разговорите в София двамата заместник-министри обсъдиха двустранните отношения, засиления миграционен натиск върху двете страни - Италия и България, както и енергийните проекти.

Румен Александров отбеляза, че между София и Рим има отлични двустранни отношения, а Италия е важен търговски партньор на България и заема трето място в стокообмена. По отношение на енергийните проекти България разчита на Италия, а иначе София и Рим подкрепят  реализацията на Южния газов коридор. 

Знаете, че италианска компания е част от проекта за газопровод с Гърция и в този смисъл разчитаме на подкрепа от италианска страна за реализирането на интерконекторната връзка с Гърция. И за двете ни държави от особен приоритет е изграждането на Южния газов коридор, част от който е проектът ТАП, в който Италия е активен участник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна