Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През тази година се навършват два века от началото на светското образование в България

През тази година се навършват два века от началото на светското образование в България. Институтът за литература при Българската академия на науките и общината в Свищов ще отбележат годишнината с научна конференция в града. 

"Свищов - светилник на просвещението" е мотото на проявите, които честваме 200 години светско образование, каза кметът на крайдунавския град Станислав Благов:

През далечната 1810 година в поредна Руско-турска война Свищов е изпепелен. Населението на нашия град заминава отсреща, през реката, във Влашко. На Кръстовден нашите съграждани се връщат отново в Свищов и започват да го изграждат наново. Пет години само по-късно в Свищов се създава училище на Емануил Васкидович, което поставя началото на светското образование. Създава се първата детска градина, първата Търговска гимназия, учебници, книгоразпространително дело, първото в България читалище. Всичко това е наша гордост и наше наследство.

На конференцията ще бъдат представени изследвания за историята на образованието у нас, а в една от изложбите ще бъдат показани и първите учебници, съхранени до днес в Свищовското читалище.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна