Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Мишев: Ивайло Петров не изневери на истината, той говореше с мълчанието си

Снимка: БГНЕС

На 16-и април, четвъртък, от 17.00 часа в галерия АРТЕ издателство "Балкани" ще представи "Книга за Ивайло Петров" на писателя Георги Гроздев. През април се навършват 10 години от смъртта на Ивайло Петров.

Писателят Георги Мишев, първият носител на литературна награда на името на Ивайло Петров, го нарече в интервю за предаването "Хоризонт до обед" възвишение в нашата литература.

Ние, тогавашните литератори, се събирахме около него като около един проповедник. Искахме да го слушаме, защото той беше едно възвишение в нашата литература. Ивайло Петров беше истински талант, който намираше начин да отрази най-достоверно картината на нашия живот. Това са неговите романи. Неговото значение е толкова голямо, че успяваше в онези условия на партийни инструкции и внушения да запази абсолютна чистота на духа, на поведението си и не изневери на истината. Това е огромната му заслуга. По същото време имаше още едно такова будно перо - Георги Марков. Но той отразяваше нещата отвън, извън отечеството. Докато Ивайло беше в бърлогата на системата и това придава още по-голяма стойност на неговите произведения. Ивайло Петров беше един добруджански стожер, център на литературния ни живот. Той нямаше нищо общо с казионните фигури, издигани по служебни, партийни или други класации. Неговата фигура си остава най-значимата за целия период на социалистическия реализъм. Той говореше с мълчанието си. 

Чуйте разговора от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна