Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Колкото повече се затяга контролът по сухопътните граници, толкова повече ще се използва морската

Снимка: БГНЕС

България, както Гърция, Италия, Португалия и Малта, в момента е изправена пред голям бежански натиск. Очаква се след пролетта, с оглед на ситуацията в Сирия и Ирак, за България този натиск да бъде още по-голям. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" евродепутатът Емил Радев, който призова ЕК да разработи задължителна схема за разпределение на бежанците в рамките на ЕС. Такъв дебат започва да се води в ЕНП, сподели политикът, според когото квотите трябва да се базират на индикатори като БВП, икономическото развитие и безработицата в приемащата страна. 

Радев сподели, че е получил уверение от FRONTEX, че ако страната ни бъде изложена на по-силен натиск по морската ни граница, службата ще организира допълнителни мисии и страната ни може да очаква и по-голяма логистична подкрепа за опазването на морската граница:

Има все повече данни, че с плавателни средства през Турция бежанци и нелегални мигранти минават през Черно море. Засега повечето от тях се насочват към Румъния. Ние имахме миналата година случай с нелегални мигранти от Афганистан, които превзеха българска яхта, аварираха край Каварна и тогава се наложи и спасителна акция. Колкото повече се затяга контролът по сухопътните граници, толкова повече ще се използва морската.

Интервюто на Таня Величкова с Емил Радев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени