Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на Комисията по досиетата в Стара Загора

Снимка: БГНЕС

Военното разузнаване продължава да отказва да предаде архивите си на Комисията по досиетата с мотив, че в тях имало имена на чужди граждани, съобщи в Стара Загора Екатерина Бончева по време на представяне на издателската дейност на комисията. В Регионалния исторически музей беше открита изложбата „Десталинизацията-дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)", организирана от Комисията по досиетата и  Държавна агенция "Архиви". 

Пред участниците в срещата Екатерина Бончева коментира като напълно несъстоятелен мотива на Военното разузнаване, че отварянето на архивите им ще подложи на риск живота на чужди граждани и посочи, че досега изтичане на информация от комисията не е имало. На въпрос на свещеник кога ще излезе сборник с архивите на Държавна сигурност, свързани с дейността на Православната църква, Бончева отговори, че съпротива срещу това има и от страна на патриарх Неофит. Комисията е обявила обществена поръчка за създаването на филм за образа на Държавна сигурност с работното заглавие "Нагоре по стълбата, която води надолу".

Комисията представи своята издателска дейност, а участниците в срещата получиха от издадените сборници с архиви. В откритата временна приемна на комисията десет граждани от Стара Загора са подали молби за осигуряване на достъп до документите на бившата държавна сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна