Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Увеличава се детската смъртност

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Детската смъртност се увеличава за първи път от няколко години насам. Това показват данните за демографската структура на населението през 2014-а година, обобщени от Националния статистически институт (НСИ).

Раждаемостта се покачва минимално, но това не може да компенсира високата детска смъртност, заяви председателят на статистическия институт Сергей Цветарски:

Общият коефициент на смъртност е 15,1, което си е един рекорд и за България, и за европейските страни и се дължи на влошената възрастова структура на населението. Това, което обаче е тревожно, е увеличението на детската смъртност. През последните 20 години този показател бележеше снижение. Това е всеобщата европейска тенденция. За съжаление в България този показател все още е около два пъти по-висок от средното за ЕС.

Запазват се тенденциите на застаряване и намаляване на населението. В края на миналата година у нас са живели 7 202 198 души. Намалението спрямо година по-рано е с повече от 43 000 души

Имаше години с по голямо намаление, но все пак това е населението на един среден областен град, което губим всяка година, каза още Сергей Цветарски.

Все повече хора отиват да живеят в големите градове. Любопитен факт е, че в най-малкия български град Мелник живеят малко над 200 души, а в най-голямото село - Лозен - над 6000.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна