Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - оперната режисьорка Вера Немирова

Вера Немирова

Една много специална среща в предаването – с Вера Немирова, оперен режисьор със забележителна кариера и признание в Европа. Макар че е родена в България, тя израства в Германия, където получава своето образование в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин.Сега е гостуващ професор там. По-късно добавя към това и второ висше образование – по визуални изкуства.


Вера Немирова има зад гърба си постановки в най-престижните оперни театри в Европа: виенската "Фолксопер" и Държавната опера, Дойче опер – Берлин, Бонската опера. Била е гост на Залцбургския фестивал, реализирала е мечтата на всеки оперен режисьор – тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга” във Франкфурт на Майн. Работила е със световноизвестни диригенти като Рене Якобс, Кристиян Тилеман и Сейджи Озава.

За щастие Вера Немирова си идва и в България. През 2008 г. тя постави „Момичето от Златния Запад” от Пучини на сцената на Софийската опера, а 4 години по-късно – „Любовен еликсир” от Доницети също там. Сега тя си дойде за трети път, но в Русе, градът на нейния дядо – писателя Добри Немиров и на нейния баща – оперния режисьор Евгени Немиров.

Тя постави едно много специално за нея и за оперния театър в Русе заглавие – „Катерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович, 50 години след като баща й е осъществил в същия този театър премиерното изпълнение на творбата, при това в присъствието и с активното съдействие на самия Шостакович. И този път постановката беше реализирана изцяло от състава на Русенската опера – солистите Мария Цветкова, Петър Костов, Пламен Бейков и др., хора и оркестъра под диригентството на Найден Тодоров.

Премиерата на операта „Катерина Измайлова” на 25 март 2015 г. се превърна в чакано събитие, предизвикало огромен интерес не само у нас, но и в Европа. За него в Русе пристигнаха оперни авторитети от чужбина, сниман бе и филм за австрийската телевизия.

Предлагам Ви среща със самата Вера Немирова, с която говорим за всичко това – среща, която осъществихме в Русе, по време на подготовката на премиерния спектакъл – броени дни преди голямото събитие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна