Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия почетоха паметта на жертвите от самолетната катастрофа във Франция

В катедралата на германския град Кьолн днес се проведе траурна възпоменателна служба за жертвите на самолетната катастрофа в Алпите, при която загинаха 150 души. На литургията присъстваха канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук, представители на френското и испанското правителство и близките на всички жертви. Реч в тяхна памет държа лично президентът гаук, който е и евангелистки пастор. Литургията бе икуменична.

Службата беше предавана по германската телевизия.

Германия остава под влиянието от безпрецедентния шок от катастрофата, заяви Гаук на церемонията. „За мнозина от нас шокът може би беше още по-тежък, когато научихме, че катастрофата по всяка вероятност не е предизвикана от технически проблем, а от доброволен акт на един мъж. Явно именно той е повлякъл със себе си множеството други хора към смъртта, която самият е търсил“, допълни държавният глава.

„Твърде много хора в страната преживяха ужасна и тежка смесица от чувства: невероятен ужас, стъписване, скръб, която при мнозина прерасна в ярост. В крайна сметка не знаем какво е минавало през главата на втория пилот. Може би именно това ни ужасява толкова силно: безсмислието на случилото се, както и злото, което се разкри“, каза Гаук.

Германският президент горещо благодари на французите, участвали в издирвателната операция на мястото на катастрофата, и по-специално на „полицаите пожарникарите, алпинистите, лекарите, санитарите“, но и на властите, особено на президента Франсоа Оланд.

„Благодаря на всички французойки и французи, които споделиха болката на германските жертви. Те отвориха домовете и сърцата си. За този трогателен знак на приятелство между нашите две страни ние сме дълбоко признателни“, подчерта той.

Стъпалата към олтара на катедралата бяха покрити със 150 запалени свещи – по една за всяка от жертвите, включително втория пилот Андреас Лубиц, който, според следователите,умишлено е разбил самолета.

Архиепископът на Кьолн кардинал Райнер Мария Вьолки заяви по-рано, че трябва „да оставим на Всевишния“ да съди действията на Лубиц. „На нас не ни е дадено да съдим“, каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна