Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава спасителната операция в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианската брегова охрана продължава спасителната операция в Средиземно море, където потъна кораб с близо 700 бежанци. Това стана на 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Операцията все още е за спасяване, но с времето ще стане само за издирване на тела, обясни говорителят на Международната организация по миграцията Флавио ди Джакомо:
 
Досега са спасени 49 оцелели, извадени са и 23 трупа. Трудно е да се спасят всички хора, защото корабът просто е потънал. На борда са се намирали между 500 и 700 бежанци и ако това се потвърди, това ще бъде една от най-големите морски катастрофи, заяви ди Джакомо. 

На същото мнение е и Уилям Спиндлър, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците:
 
Има опасения, че са загинали около 700 души. Провежда се голяма издирвателна операция с участието на кораби и самолети за намиране на още оцелели. Възможно е това да се окаже най-голямата трагедия, по отношение на броя на загиналите, при един единствен инцидент.  

Според Марк Микалеф - журналист от вестик "Таймс ъв Малта", подобни инциденти "съвсем не са редки". 

Виждали сме този сценарий, когато един кораб се преобръща точно в момента, когато ще го спасяват. Търговските кораби, които не са оборудвани за целта, се натоварват с работа, за която не са пригодени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени