Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Използваме повече антибиотици, отколкото в западноевропейските държави

Снимка: БГНЕС
В българските болници се ползват до три пъти повече антибиотици, отколкото в развитите европейски държави. Това повишава
броя на инфекциите, които не се поддават на лечение с антибиотик, както и смъртността от тях. Това съобщи за "Хоризонт" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По данни на центъра, за последните десет години резистентността към антибиотици у нас е намаляла значително, но са нужни още промени, главно в болничната помощ:

Резистентността към пеницилин на пневмококите беше 30 процента, сега е по-малко от 15. Това се дължи на правилната употреба на антибиотици, на простия факт, че когато човек отиде на лекар, лекарят преценява, не изписва антибиотик. Второто нещо, започнаха да се използват повече микробиологичните изследвания, които правилно насочват към кой микроб да се изпише правилния антибиотик. Не така обаче стои въпросът в нашите болници, където се изписват два до три повече антибиотици, отколкото в западноевропейските държави. Изчислили сме, че около 60 процента от българските пациенти взимат антибиотик от първия до последния ден на болничния си престой.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна