Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП атакува в съда лимитите за болниците

Снимка: БГНЕС

БСП ще атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Надзорния съвет на Здравната каса за лимитите за болниците.

Депутатът от "БСП - лява България" д-р Емил Райнов обясни, че то е взето в нарушение на Закона за здравното осигуряване - с 4 на 3 гласа, а по закон решенията на надзора се вземат задължително с минимум 5 гласа:

Това е заседание, на което са взели решение за разпределянето на близо 1,5 милиарда бюджет. Това е нещо, което обсъждаме в момента - варианта да го внесеме във ВАС за обявяване това решение за нищожно и на тази основа от тук нататък всяка една болница, всеки един пациент, който през миналия месец на това основание не е получил съответно услуги или здравни медикаменти, е в състоянието да търси своите права в съда.

Това решение на БСП беше обявено след срещата на парламентарната група с министъра на здравеопазването Петър Москов.

БСП ще подкрепи част от предложенията на министъра за промени в Закона за здравното осигуряване като електронните търгове, Националната здравна карта и по-голямото участие на държавата в надзора на Здравната каса.

Няма да подкрепим разделянето на пакетите на основен и допълнителен, лимити на болници, листите на чакащи, допълни Мая Манолова.

Тя показа съобщение, което онкологичната болница в Благоевград вчера официално е залепила на входната си врата:

Във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за месец април 2015-а година спираме приема на пациенти по клинични пътеки и клинични процедури, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи.


Това състояние на здравната система може да бъде характеризирано с една дума -  обреченост, коментира Манолова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна