Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Вакарелска: Над 200 000 деца в Сомалия под 5-годишна възраст са крайно недохранени

Хората, които мигрират към Европа бягат от глад, от мизерия, от насилие

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Това са хора, които бягат от глад, от мизерия, от насилие. Над 700 000 души в Сомалия не живеят в родните си места, защото са прогонени от различни групировки. Те нямат възможност да създадат какъвто и да било поминък.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Диана Вакарелска, служител в Сомалия на УНИЦЕФ. Ситуацията в страната е „много сериозна“ по отношение на сигурността, както и на достъп до здравеопазване, образование и до храна.

Имаме, по оценки на Уницеф, над 200 000 деца в страната, под 5-годишна възраст, които са на в крайна форма на недохранване. Голяма част са застрашени от смърт.  Това са хора, които се опитват да намерят спасение.

Всички, които имат възможност, особено живеещите в Южна Сомалия, искат да се спасят от тероризма, каза Вакарелска. На територията на страната има 3 територии, на които действат 3 различни формирования, подобни на правителства. Две от републиките са относително стабилни и там около 50% от децата се записват в училище. Около 2/3 от територията на Южна Сомалия обаче продължава да е под контрола на „Ал Шабаб“ и там почти няма образование.

Първата и основна грижа на правителството е да се опита да осигури стабилност и сигурност. Всичко идва след това. Достъпът до здравеопазване, достъпът до образование все още се осигуряват от хуманитарните организации, от ООН, от неправителствени организации, които работят на територията на страната.

Вакарелска изтъкна, че сигурността трябва да бъде е изключителен приоритет, тъй като и Боко Харам, и Ислямска държава налагат изключително тежки изисквания върху местното население в държавите, в които действат, и упражняват тормоз върху жените и децата там.

Нормално е всеки човек да търси и да се опитва да избяга от терора.

При атентата над кола на УНИЦЕФ в Гарове са загинали хора, работещи в сферата на образованието и здравеопазването, каза Вакарелска. Никой не е очаквал нападение над УНИЦЕФ, но очевидно фондът се е превърнал в цел, защото терористичните организации считат образованието на децата за грях, коментира тя.

Бих искала да призова всички да не се противопоставят хората на религиозна основа. Не може да се противопоставят християните срещу мюсюлманите. И двете религии са еднакво добри и еднакво хуманни. Определени индивиди ги използват и тълкуват по лош начин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна