Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БСП поискаха оставката на Драгомир Стойнев като заместник-председател на партията

| обновено на 25.04.15 в 18:33
Явор Куюмджиев

Социалисти поискаха оставката на депутата и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев като заместник-председател на БСП по време на Пленума на партията. Въпреки отсъствието на Стойнев, Явор Куюмджиев, ръководител на Съвета по енергетика към БСП и бивш заместник-министър по енергетиката неочаквано поиска оставката му. Аргументите на Куюмджиев бяха, че Стойнев одобрявал работата на сегашния министър Теменужка Петкова и че носил вина за провала на проекта "Южен поток":

Казах, че той носи голяма част от вината за това, че "Южен поток" не се случи в България. Казах, че беше груба грешка прехвърлянето на отговорността за преговорите към Европейската комисия. Тогава много хора го съветвахме да направи единственото разумно нещо - да обедини усилията на страните от ЕС, през които минаваше тръбата, за да имат сила пред Еврокомисията и така да защитят интересите си, за да мине тази тръба. На практика, това се случи сега, но без нас. Писнало ми е да отговарям за действията на някой друг. Тези действия са можели да бъдат предотвратени, ако поне слушаше.

Лидерът на БСП Михаил Миков отказа да коментира информации от закритото заседание на Националния съвет и увери:

Отговорът ми вътре беше, че ще взема предвид това и много сериозно обсъждане ще направя и ще има определени действия след това. Когато имам какво да ви кажа относно промени в ръководството на партията, които са в моята компетентност, ще ви го съобщя. Във всеки един момент, във всеки орган на партията трябва да се носи отговорност - от всеки и от мен.

Повечето социалисти избягваха коментари. Подкрепилият оставката Румен Овчаров, Илияна Йотова и Кирил Добрев заявиха:

Не съм искал никакви оставки, заяви Овчаров. Йотова каза: Информацията, ако поне една десета е истина, аз мисля, че г-н Стойнев сам трябва да се оттегли. Аз съм убеден вече, че част от ръководството на тази партия не се занимава с това как да спечелят следващите местни избори, а с това как да спечелят следващия конгрес, категоричен беше Добрев.

 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна