Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър е оранизирано шествие в памет на жертвите от Чернобил

Снимка: ecomedia.bg

Шествие в памет на жертвите от Чернобил и протест срещу изграждането на първата турска атомна централа на брега на Средиземно море организират неправителствени организации на кипърските гърци и кипърските турци днес, в деня, в който се навършват 29 години от трагедията в Украйна.

Със запалени свещи представители на граждански организации от двете общности на разделения Кипър – на кипърските гърци и кипърските турци, ще се съберат тази вечер от двете страни на пропускателния пункт в центъра на столицата Никозия. През разделителната линия те ще се свържат в човешка верига в знак на почит към жертвите от аварията в Чернобил. Изявата е и протест срещу изграждането на първата атомна централа на Турция “Аккую” на брега на Средиземно море, само на 100 километра на север от кипърското крайбрежие.

Учредената в края на миналата година в окупираните територии на Кипър антиядрена платформа алармира, че островът се намира в "първата зона на риска" при евентуална авария в турската атомна електроцентрала, която се изгражда в земетръсен район. Според кипърски ядрени физици сериозен инцидент в “Аккую” вероятно ще изисква евакуация на Кипър. Работата на централата, опасността от земетресения и проблемът за управлението на ядрените отпадъци ще се отрази отрицателно на цялото Източно Средиземноморие и Близкия изток, твърдят еколози, неправителствени сдружения и партии на острова. Техни представители призоваха всички антиядрени активисти от Кипър, Турция и Гърция за обща борба против тази “екологична престъпност, наложена от турското правителство”.

Строителството на “Аккую” започна на 14 април, със специална церемония за полагане на първия камък в основите на първия реактор. На нея присъстваха турският министър на енергетиката Танер Йълдъз и Сергей Кириенко, генерален директор на “Росатом”, който изгражда централата. Тя е на стойност 22 милиарда долара и се очаква да влезе в действие през 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени