Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 2 години работа представят проекта на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа

Снимка: nmd.bg

Дискусия на тема "Равенство пред закона и независим живот в общността – двете страни на една и съща монета" ще се проведе днес. Събитието се организира от Министерството на правосъдието и Българския център за нестопанско право, в партньорство с Фондация "Светът на Мария", Българската асоциация на лицата с интелектуални затруднения и Глобалната инициатива в психиатрията – София. 

Срещата е част от усилията на България за изпълнение на ангажиментите, поети от страната ни с ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания през януари 2012 г. Създаването на подходящи мерки и правни режими, които да зачитат възможността на всеки човек да упражнява и защитава свои основни човешки права, съобразно желанията и предпочитанията си, е първата и най-важна стъпка към постигането на стандартите за равенство пред закона, поставени от Конвенцията. В тази връзка Министерството на правосъдието публикува проект на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, резултат от двугодишните усилия на експертна работна група за разработване на законови текстове, въвеждащи стандартите на член 12 от Конвенцията.

Основен фокус на дискусията ще бъде именно представянето и обсъждането на проектозакона. Той въвежда нов подход в упражняването на права от хора с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми, като заменя режимите на поставяне под запрещение със система от мерки за подкрепа и защита, които да гарантират упражняването на основни човешки права от хора с увреждания, съобразно техните предпочитания и желания.

Програмният директор на Българския център за нестопанско право Надя Шабани каза в предаването "Преди всички", че работата по изработване на специален закон е вече на финала:

Всички важни играчи направиха своите ходове и се радвам, че Министерството на правосъдието успя да завърши 3-годишна работа на работната група, която трябваше да даде решението. Ясно беше, че това, което имаме като система от 70 години в България, не работи, не подкрепя хората, не ги защитава, изолира ги.

Целта на този закон е да отмени системата на запрещението и да въведе на нейно място система от мерки за подкрепа, посочи Надя Шабани и даде конкретен пример:

Ако ти изпитваш сериозни затруднения в резултат на психичната си болест и интелектуалните си затруднения, съдът има възможността, според твоето състояние, да ти даде различни възможности, които да ти помогнат. Тук голямата разлика е, че вече самият човек избира, оценката не е само медицинска.

Цялото интервю с Надя Шабани можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна