Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна собственост остават горите край село Елешница, заради които местните хора протестираха

Снимка: Йорданка Петрова

Административният съд - Благоевград реши окончателно спора за собствеността на 20 000 декара гори в района на разложкото село Елешница. Те остават държавна собственост.

Спорът за собствеността създаде сериозно напрежение сред населението и местните власти в две общини, след като миналата година службата по земеделие в Разлог издаде документ за въвод във владение на община Белица, която води дела за въпросните гори от 2000- та година. От 2001 година село Елешница с прилежащата му територия официално преминава от община Белица към община Разлог.

След решението за статута на горите като общинска собственост на Белица жителите на Елешница, подкрепени и от местната власт в Разлог неколкократно излизаха на протести, дори блокираха международния път Благоевград-Гоце Делчев- Драма. Опасенията на местните хора бяха, че икономически интереси ще унищожат вековните гори.

Днес протестиращите изразиха своето удовлетворение от окончателното решение на Административния съд, според което 20-те хиляди декара гора остават държавна собственост и ще се стопанисват от Държавно горско стопанство-Елешница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна