Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще сезира ВАС заради лимитите за финансиране на болниците

Снимка: БГНЕС

Листи на чакащи пациенти се формират в здравните заведения заради въведените лимити на финансиране, обяви във Варна д-р Емил Райнов - заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от БСП. По този повод партията ще сезира Върховния административен съд, тъй като решението на Здравната каса по въпроса е взето непрозрачно и в противоречие със закона.

Всяка една болница е в правото си да съди Касата за това, че не е получила пари. Всеки един пациент е в правото си да съди Касата за това, че не е получил здравна услуга. Всеки един пациент е в правото си да съди Касата за това, че не е получил съответни медикаменти. По наше време, 2009-а година, първо нямаше лимити, плащаше се всичко. Второ 2009 година, юли месец болниците бяха с 39 милиона задължения, а не сега - над 500. И трето 2009-а година, когато тръгвахме от министерството, и лично аз от касата, оставих милиард и половина резерв, посочи Райнов.

Председателят на дискусионния клуб "Бъдеще" към БСП-Варна, д-р Десислав Тасков, който работи в онкоболницата във Варна, съобщи, че на болните вече не се дават обезболяващи, отказва се и химиотерапия, тъй като лимитите са били изчерпани до 15-и април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна