Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губернаторът на американския щат Мериленд обяви извънредно положение в Балтимор

| обновено на 28.04.15 в 11:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторът на американския щат Мериленд Лари Хоган обяви извънредно положение в Балтимор, където избухнаха масови безредици заради смъртта на чернокож младеж при задържането му от полицията. В сблъсъците бяха ранени 15 полицаи. Губернаторът изпрати Националната гвардия на помощ на органите на реда.

На пресконференция Хоган посочи:

Не ми беше лесно да взема това решение. Ползваме Националната гвардия като последно средство за възстановяване на реда. Хората действително имат право да протестират и да изразяват недоволството си, но жителите на Балтимор заслужават мир и сигурност в своите общности.

От днес до другата седмица кметът на Балтимор Стефани Роулингс Блейк въвежда полицейски час от 10 вечерта до 5 сутринта. 

Напрежението в Балтимор се покачи рязко, след като по улиците на града групи от хора започнаха да обстрелват с камъни и подпалват полицейски автомобили. Телевизиите излъчиха кадри на плячкосване от разбит и запален магазин. По-рано беше съобщено за хвърляне на камъни, тухли и бутилки по органите на реда. Полицията отговори с изпращане на бронетранспортьори и използване на сълзотворен газ. Властите нарекоха нападателите "безобразни престъпници" и "гангстери" и наблегнаха, че вандалите нямат нищо общо с протестиращите.

Хаосът настъпи часове след погребението на 25-годишния Фреди Грей, който, след като беше арестуван, почина от фатално нараняване на гръбначния стълб. Все още не са ясни обвиненията, по които е бил задържан и обстоятелствата около нараняването му. Гражданското недоволство, което в продължение на седмица преминаваше без инциденти, започна след смъртта на чернокожия Грей. Демонстриращите са против расовото профилиране от полицията срещу афроамерикански младежи и настояват за обвинения за униформените, задържали Фреди Грей. Семейството на починалия остро разкритикува проявите на вандализъм и припомни призива си за спокойствие.

Междувременно, ФБР разпространи информация за заплаха срещу полицията от три гангстерски банди в Балтимор, които се смята, че са се обединили, за да организират нападения спрямо униформени. Заради неустойчивата ситуация в града беше отменен бейзболен мач от Мейджър лигата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна